• چهارشنبه ۲۲ شهریور ماه، ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۶
  • دسته بندی : اقتصادی
  • کد خبر : 966-12797-5
  • منبع خبر : خبرگزاری ایسنا
  • چاپ

معاون وزیر جهادکشاورزی مطرح کرد

ایجاد نهالستان مدرن و زنجیره گردو در تویسرکان/ساماندهی مرزهای باز برای جلوگیری از ورود گردوی قاچاق

معاون امور باغبانی وزیر جهادکشاورزی با اشاره به مرغوبیت گردوی تویسرکان گفت: تویسرکان باید به مرکز تولید و توزیع نهال‌های گردو در سراسر کشور تبدیل شود.

به گزارش ایسنا، منطقه همدان، محمدعلی طهماسبی چهارشنبه ٢٢ شهریور در آئین افتتاحیه هشتمین جشنواره گردوی تویسرکان، با اشاره به وجود بالای یک میلیون هکتار گردوکاری در دنیا و جمع‌آوری بیش از 3.5 میلیون تن گردو از این سطح زیرکشت، افزود: از مجموع تولیدات گردو، 1500 تن در چرخه صادرات قرار می‌گیرد به طوریکه بالای 4.5 میلیارد دلار ارزش صاراتی گردو در دنیاست.

وی با بیان اینکه ایران از نظر سطح زیرکشت در جایگاه دوم یا سوم و از نظر تولید رتبه سوم دنیا را دارد، اظهار کرد: متوسط برداشت گردو از هر هکتار در جهان و ایران چهار هزار کیلوگرم یا چهار تن است اما در کشورهایی نظیر آرژانتین و اوکراین حدود 20 تن در هکتار برداشت می‌شود چرا که این کشورها از منابع آبی خوبی برخوردار هستند و زمین‌های بسیار حاصلخیز و مسطح داشته و مکانیزاسیون قوی دارند.

طهماسبی با اشاره به وجود 150 کشور تولیدکننده گردو در جهان، گریزی به وضعیت گردوی تویسرکان زد و عنوان کرد: باید دید در تویسرکان گردو می‌خواهیم یا فضای سبز؟ سن اقتصادی گردو در دنیا بین 40 تا 50 سال و پسته و زیتون 50 تا 60 سال است و در دنیا پس از این سن درختان کف‌بری شده و باغات جدیدی احداث می‌شود اما گردوکاران این شهرستان گردوهایی با سن 200 تا 400 سال را نگه می‌دارند در حالیکه پیری گردو، کاهش بهره‌وری را موجب می‌شود.

وی ادامه داد: متأسفانه هر سال گردوی تویسرکان با سرمازدگی مواجه می‌شود و با ارتفاع 30-40 متری درختان برداشت بسیار سخت است و حتی نمی‌توان آفات و بیماری‌های درختان را کنترل کرد و هزینه‌های برداشت و مدیریت بسیار گران تمام می‌شود در حالیکه امروزه تولید کالای رقابتی، نیازمند کیفیت خوب و قیمت تمام شده پایین است.

معاون وزیر جهادکشاورزی با تأکید بر اینکه اگر به دنبال حفظ همیشگی برند تویسرکان باید تحولی در نظام گردوکاری ایجاد شود، خاطرنشان کرد: برای افزایش بهره‌وری باید به گردوها رسیدگی کرد البته انجام سرشاخه‌کاری شروع خوبی است اما باید توجه داشت درختی با طول 40-30 متر و داشتن شاخه و برگ‌های زیاد و اشغال 400 مترمربع از مساحت باغ بازدهی آنچنانی ندارد بلکه تنها سرشاخه‌های در معرض آفتاب میوه می‌دهند.

وی خطاب به مسئولان استان همدان و شهرستان تویسرکان با طرح سوالاتی چون آفات و بیماری‌های درختان گردو را چطور می‌خواهید کنترل کنید؟ انجام تغذیه را چگونه انجام خواهید داد؟ گفت: باور کارشناسان باغبانی این است که سرشاخه‌کاری را باید ادامه داد اما اگر موافق هستید باید برنامه‌ریزی خوب و اساسی در این زمینه صورت گیرد چرا که از گردو خوب استفاده می‌کنید و هیچ دورریزی ندارید به طوریکه حتی برگ گردو هم خاصیت دارویی دارد.

طهماسبی با بیان اینکه می‌توان برای گردو صنایع تبدیلی ایجاد کرد، یادآور شد: برنامه‌ریزی می‌کنیم تا گردوهای کم‌بار، پیر و زیرخاکی و به اصطلاح آنهایی که جزء آثار باستانی شده، با نهال و ارقام جدید و پربار جایگزین شوند البته می‌توان چند اصله کهنسال را نگه داشت.

وی ادامه داد: با سرشاخه‌کاری هر درخت تنها بین 6 تا 7 تن گردو می‌دهد در حالیکه با سطح زیرکشت و آب موجود می‌توان بهره‌وری بیشتری داشت به طوریکه این امکان و فرهنگ در تویسرکان وجود دارد پس باید باغات را با ظرفیت‌های بالا حفظ کرد.

وی ضمن اشاره به بیماری های اخیر درختان گردو در تویسرکان، با بیان اینکه بیش از ۵۵۰۰  هکتار باغ گردو در تویسرکان که مرغوبیت و کیفیت بالایی دارد، ظرفیت بسیار بالایی برای شهرستان به شمار می‌آید، افزود: شهرستان تويسركان به عنوان پایلوت در کشور، اصلاح درختان گردو طی پنج سال و در سه هزار هکتار از باغ های گردوی شهرستان و انجام مراحلی مانند سرشاخه‌کاری و پیوندزنی را در برنامه دارد.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به انجام تحقیقات بر روی درختان گردو اعلام کرد: به دنبال ایجاد نهالستان مدرن تولید و توزیع گردو هستیم تا نهال گردوی تویسرکان را به همراه برندش به سایر نقاط ایران صادر کنیم.

وی همچنین خبر از ایجاد زنجیره گردو از تولید نهال تا ایجاد صنایع تبدیلی در تویسرکان داد و گفت: باید در قالب طرح و برنامه یک بسته پیاده شود و هر کس از تولیدکننده گرفته تا فرآوری‌کننده سهامدار شود تا بهم وابسته شوند.

طهماسبی در ادامه به قاچاق گردو اشاره و عنوان کرد: ورود تمام میوه‌ها به جز نارگیل، موز، آناناس و انبه آن هم با تعرفه و رعایت شرایط قرنطینه، به کشور ممنوع است اما واردات محصولاتی چون گردو از مبادی قاچاق صورت می‌گیرد که با کمک مجلس به منظور سروسامان دادن به مرز‌های باز کشور می‌توانیم جلوی این کار را بگیریم.

وی درباره خشکیدگی درختان گردو هم اظهار کرد: یک گروه کارشناس و محقق به منظور ارزیابی وضعیت و شرایط موجود آمده‌اند تا راهکاری برایش پیدا کنند.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به بخشنامه جدید درباره اراضی شیب‌دار گفت: این بخشنامه به اراضی مستثنیات و دیم‌زارهای کم‌بازده و اراضی منابع ملی به صورت 50-50 اشاره دارد که در آن سطوح، گیاهان دارویی همچون سماق و گل‌محمدی کشت شود.

وی ادامه داد: استانی با داشتن شرایطی مشابه همدان 5600 هکتار سطح زیرکشت گل‌محمدی دیم دارد و به شدت به دنبال افزایش تولید است چرا که علاوه بر ایجاد ثروت و اشتغال، از نظر گردشگری بسیار  جاذب است.

طهماسبی با بیان اینکه کشت گونه‌های بادام، سنجد و انگور به علت کم‌آب‌بر بودن در شرایط دیم 100 درصد پاسخ می‌دهد، اضافه کرد: طرح اجرای این امر نوشته شده و ردیفش می‌کنیم.

وی در ادامه به ظرفیت گلخانه‌ها اشاره و اظهار کرد: گلخانه‌ها فرصت خوبی برای افزایش بهره‌وری محصولات کشاورزی است چرا که گیاهانی در محیط‌های کنترل شده تولید می‌شوند.

به گزارش ایسنا؛ هشتمین جشنواره ملی گردو همراه با جشنواره مبل و منبت و فرش دستباف امروز با حضور معاون وزیر جهادکشاورزی، استاندار و چند فرماندار از شهرستان های استان همدان در بلوار حبقوق نبی(ع) افتتاح شد و تا ٢۴ شهریور آماده پذیرایی از گردشگران و بازدیدکنندگان است.

انتهای پیام