مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان از وجود 110 باب کتابخانه عمومی در استان خبر داد و گفت: از این تعداد، دو باب به تازگی افتتاح شده که باید این آمار تا پایان سال به 119 باب برسد.
به گزارش ایسنا، منطقه همدان، عاطفه زارعی شنبه 27 خرداد در انجمن کتابخانههای عمومی استان همدان، اظهار کرد: جشنواره کتابخانه رضوی در سال 96 انجام شد که طی آن دانشگاهها، حوزه علمیه و آموزش و پرورش همکاری خوبی دارند و غیر از اعضای مراجعهکننده قرار شده کارکنان زیرمجموعه هم همکاری داشته باشند.
وی از واگذاری کتابخانهها و پروژههای نیمهتمام ادارهکل کتابخانههای عمومی استان خبر داد و افزود: چهار باب کتابخانه از ارشاد تحویل گرفته شده و با اعلام آمادگی اداره مالی ارشاد منتظر واگذاری پروژهها هستیم.
زارعی درباره کتابخانه مریانج نیز عنوان کرد: مدیریت این مجتمع فرهنگی که بخشی از آن کتابخانه است، با ارشاد بوده و فقط ما بهرهبردار آن هستیم.
وی از شناسایی روستاهای بیش از هزار نفر خبر داد و یادآور شد: پژوهشها در حوزه کتابخوانی در سطح استان انجام شده تا در خلأ آن کار کنیم به طوریکه این اقدام در استان به صورت پایاننامه توسط اساتید انجام گرفته است.
وی بیان کرد: تحصیلات بیشتر کارکنان ادارهکل کارشناسیارشد و دکترا است بنابراین پژوهشهایی که به صورت سالانه توسط کارمندان انجام میشود، در سطح بالایی است.
زارعی به تعداد کتابخانههای عمومی استان اشاره کرد و افزود: تعداد کتابخانهها 110 باب است که دو باب از آن به تازگی افتتاح شده البته طی سال باید این آمار را به 119 باب برسانیم.
وی به زیربنای کتابخانههای عمومی استان اشاره کرد و گفت: زیربنای کتابخانهها در سال 94، 42 هزار و 615 مترمربع بود که تا کنون به 43 هزار و 145 متر رسیده است.
زارعی ادامه داد: تعداد نسخه کتابهای ما در سال 95، یک میلیون و 132 هزار و 287 جلد بوده که تا کنو ن به یک میلیون و 224هزار و سه جلد کتاب افزایش یافته است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان تعداد اعضای فعال کتابخانههای استان را در سال 95، 60 هزار و 870 نفر اعلام کرد که در ابتدای سارلجاری به 70 هزا ر و 667 نفر رسیده است.
وی از افزایش کتابخانههای نهادی، شهری و روستایی یاد کرد و گفت: کتابخانههای نهادی در سال 94، از 68 به 97 باب در ابتدای سالجاری رسیده همچنین کتابخانههای شهری از 57 به 65 و کتابخانههای روستایی از 40 به 47 باب رسیده است.
زارعی گفت: در تعداد اعضای فعال در کتابخانهها به طور کلی 16.5 درصد رشد داشتیم به طوریکه در تعداد اعضای فعال کتابخانههای نهادی شاهد رشد 24 درصدی بودیم که پیشبینی در سند توسعه پنجم 20 درصد بوده است.
وی از مهمترین اقدامات انجام شده در سال 95 یاد کرد و افزود: 3 باب کتابخانه روستایی افتتاح شد همچنین در حوزه فناوری اطلاعات راهاندازی اینترنت رایگان را در 11 باب کتابخانه داشتیم.
وی اظهار کرد: در منابع سال 95 کتابخانهها 90 هزار کتاب ارسال شده همچنین 73 هزار نسخه کتاب اهدا شده و بیش از50 هزار نسخه نشریه از سوی نهاد ارسال شده و 13 هزار شماره نشریه اهدایی جذب شده است.
زراعی با بیان اینکه ایستگاه کتاب مطالعه را به مجله مجهز کردیم و هرماه بیش از 5000 نسخه نشریه را از مراکز مختلف توزیع کردیم،
تصریح کرد: طرح اهدای کتاب در سال 93 شروع شده و 127 هزار و 500 جلد کتاب اهدا شد و در سال 94 تعداد جلدهای اهدایی به 52 هزار و در 95 به 73 هزار جلد رسیده و در مجموع 252 هزار و 500 نسخه کتاب اهدایی جمعآوری شده است.
وی از فعالیتهای فرهنگی کتابخانهها در سال 95 یاد کرد و گفت: در این راستا 712 نشست کتابخوان و 43 کانون مطالعه داشتیم، جشنواره رضوی با 5900 شرکتکننده در سطح استان برگزار و یک عضو کودک، نوجوان و جوان از همدان در کشور به عنوان اعضای برتر شناخته شد، کتابخانه، مسئول و کتابدار نمونه داشتیم و روستای قاباختپه جزء 10 روستای نمونه دوستدار کتاب معرفی شد.
وی خاطرنشان کرد: تعداد کل انجمنهای کتابخانهها 29 مورد بود که 112 جلسه طی سال تشکیل دادند به طوریکه رتبه ما در تشکیل جلسات 10 و کیفیت جلسات 14 است.
زراعی یادآور شد: علت اینکه رتبه ما ممتاز نبودیم، عدم همکاری فرمانداران و بخشداران برای تشکیل جلسات انجمن بوده همچنین عدم الزام حضور تعدادی از اعضای حقوقی یا فرستادن نماینده برای شرکت در جلسات از دیگر علل آن بوده است.
وی با بیان اینکه تعداد نسخه کتابهای ما از 128 هزار در سال 94 به 136 هزار و 237 نسخه رسیده است، عنوان کرد: تعداد اعضا از 9497 در سال 94، به 9584 در سال 95 رسیده همچنین 124 هزار نسخه در سال 94 به امانت داده شده است.
وی از راهاندازی بخش تخصصی دکتر اذکایی در کتابخانه مرکزی شهر همدان خبر داد که بیش از 11 هزار کتاب تخصصی و دانشگاهی در آن وجود دارد و اظهار کرد: راهاندازی دو دستگاه آسانسور و بخش ویژه مطالعه در کتابخانه مرکزی از دیگر اقدامات در سال گذشته است.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره کتابخانه مریانج گفت: تصمیمگیری شده دستگاه مجری خود کتابخانهها باشد و موافقتنامه آن بین ارشاد و کتابخانهها منعقد شود.
وی در ادامه به چشمانداز ششم توسعه و برنامههای سال96 اشاره کرد و افزود: تکمیل کتابخانه شهدای گمنان در رزن، کتابخانه شهیدمظاهری در مریانج، کتابخانه روستای نگارخاتون در فامنین و ... از برنامههای ششم توسعه است.
وی ادامه داد: اخذ حق انتفاع بخشی از مسجد پنج تن آل عبای شهر همدان، کتابخانههای فرهنگسراهای شهرداری همدان، پیگیری واگذاری دائم کتابخانه در روستاهای توچقاز و اورقین نیز از دیگر برنامههای ششم توسعه است.
زارعی با بیان اینکه به دنبال تمدید قرارداد با کتابخانههای مشارکتی هستیم، اضافه کرد: برگزاری برنامههای فرهنگی مختلف از قبیل نشستهای کتابخوانی نقد کتاب برگزاری مسابقات آنلاین، مکتوب نقاشی، تشکیل کانونهای ادبی و ... از مهمترین برنامههای ما است.
وی تصریح کرد: تجهیز و رفع نواقص سختافزاری و شادابسازی کتابخانهها، معرفی کتابخانههای عمومی در راستای تنویر افکارعمومی از طریق تولید کلیپ فضای مجازی پیامک و ... نیز از دیگر برنامههای ما در برنامه ششم توسعه است.
زارعی با تأکید بر اینکه در کنار اهدای کتاب، نذر کتاب را هممی خواهیم به سرانجام برسانیم، گفت: محوطهسازی ورودی کتابخانه، افزایش اعضای فعال، تأسیس استودیوی حرفهای ضبط صدا، برپایی جلسات سمینارها و همایشهای مرتبط با تاریخ، فرهنگ، ادبیات و شخصیتهای استان نیز از مهمترین برنامههای سال 96 است.